Kiuaskivien vaihto on hyvä tehdä säännöllisesti

  • 18 Nov, 2021

Kiuaskivet

Säännöllisesti tehtynä kiuaskivien vaihto tuo kiukaalle lisää käyttöikää. Huonosti ylläpidetty kiuas voi aiheuttaa pahimmillaan tulipalovaaran. Kivet tulisikin vaihtaa noin sadan saunomiskerran jälkeen, riippuen kuinka usein saunoo viikon aikana. Yleensä vuoden välein riittää, jos saunoo vain kahdesti viikossa. On hyvä kuitenkin tarkkailla kiuaskivien kuntoa, vaikka ei saunoisi usein, sillä kivet voivat alkaa murentua. Kivien murentumisella on suora vaikutus sähkönkulutukseen, mikäli ne ovat ehtineet vaurioittaa kiukaan vastuksia. Kivet tulee vaihtaa heti, jos huomaa niissä murentumisen merkkejä.

Kiuaskivien vaihto on helppo tehdä itse

Kiuaskivien vaihto puukiukaaseen kannattaa aloittaa sillä, että tarkistaa kiukaan mallin ja paljonko kiviä siihen mahtuu. Kiukaan koosta riippuen kiviä voidaan tarvita vähimmillään vain 30 kg, tai isompiin kiukaisiin jopa 300 kg.

Tyhjennä kiuas kivistä ja harjaa muruset pois. Käytä mieluiten hansikkaita, sillä kiukaan sisällä voi olla teräviä kulmia. Hormiliitännät ja putket kannattaa tarkistaa, ettei vaurioita ole syntynyt. Jos savukanavaa ei ole nuohottu hetkeen, kannattaa se puhdistaa. Vanhat kivet voi palauttaa luontoon.

Uusien kivien ladonta puukiukaaseen

Huuhtele kevyesti ylimääräiset pölyt kiuaskivien pinnalta. Puukiukaan kivien koko on yleensä 10-15 cm, isommissa kiukaissa koko voi olla isompi. Aloita latominen niin, että isoimmat kivet sijoitetaan kiukaan pohjalle ja pienemmät päälle. Pitkulaiset kivet asetetaan pystyyn.

Voit tilata kaikki saunatarvikkeet netistä edullisesti kauttamme. Suosituimpiin saunatarvikkeisiin kuuluu kiulu ja kauha. Saunaa voi koristaa esimerkiksi kynttilöin tai saunaan soveltuvin kivihahmoin. Eteeriset saunatuoksut ovat lisänneet suosiota suomalaisessa saunassa viime vuosina, tuoksuja on saatavilla paljon. Joulusaunaan sopii appelsiininen tai piparkakkumainen tuoksu. Laudeliina on hyvä myös muistaa ja se antaa lauteille ryhtiä.