Onko saunominen kuumeessa järkevää

  • 27 Feb, 2024

Miten sauna vaikuttaa kuumeeseen

Pienessä köhässä tai lentsun tuntemuksissa tulee aina mieleen, että mitä jos menisi ja hikoilisi saunassa taudin ulos. Onko saunominen kuumeessa niin järkevää kuin miltä tuo äskeinen ajatus tuntuu? Me otimme asiasta selvää ja tältä se tilanne asiantuntijoiden silmissä näyttää.

Saunominen kuumeessa ei ole hyvä idea

Saunominen kuumeessa tai flunssassa ei ole hyvä idea. Jos oireet ovat varsin lieviä eikä kuumetta vielä ole, voi löylyssä käydä kevyesti. Varsinainen ‘kunnon’ saunominen on jätettävä siihen hetkeen, kun tuntee olonsa huomattavasti paremmaksi.

Tähän on sama syy kuin siihenkin, että urheilemista ei suositella kipeänä. Korkea lämpötila saa aikaan sen, että syke nousee sekä verenpaine alkaa rasittaa elimistöä ja varsinkin sydäntä. Silloin riski sydänlihastulehdukselle on ilmeinen ja myös keho voi kuivua liikaa. Pelkkä kuumekin kuivattaa elimistöä ja sauna lisää vaikutusta.

Jos sen sijaan flunssa on alkamassa eikä kuumetta vielä ole, voi hyvin harkita saunomista, kunhan pitää kiinni siitä, ettei ota liian kovia löylyjä. Saunan jälkeen on muistettava rauhoittua sekä juoda nestettä riittävästi. Mukava Sanuli peli on rauhoittumisen hetkeen rentouttava lisä.

Hyödyllinen vai haitallinen?

Äskeisestä voi huomata, että kyllä, voi saunoa ilman kuumetta, mutta varovasti ja toisaalta, jos on kuumetta, ei missään nimessä. Onkin todettava, että saunan terveysvaikutuksista on puhuttu todella paljon, mutta todellisuudessa hyödyistä tiedetään varsin vähän eikä niistä ole juurikaan näyttöä.

Suomalaisethan saunovat varsin paljon, niin siitä voi päätellä, että enemmän siitä on hyötyä kuin haittaa. Lisäksi on aina muistettava se totuus, että saunomisen vaikutus riippuu myös siitä, millainen terveys saunojalla on ja onko hänellä pitkäaikaissairauksia vai ei. Lisäksi vanhemmiten nestemuutokset vaikuttavat varsin paljon.

Yksi asia, johon sauna vaikuttaa positiivisesti, on lihasjännityksestä johtuva päänsärky. Siihen tosin auttaa jo lämmin suihkukin, mutta vielä enemmän vielä enemmän auttaa sauna, joka laittaa veren kiertämään ja samalla vetreyttää lihaksia. Joten saunominen on toisinaan todellista terveydenhoitoa. Flunssaisena sitä kuitenkin kannattaa välttää.

Saunominen kuumeessa ja ilman kuumetta

Jos mietitään tarkemmin sitä, mitä saunoessa tapahtuu silloin, kun ei ole kuumetta, niin päästään jollakin tavalla juonesta kiinni.

Saunominen vaikuttaa kehoon varsin positiivisesti silloin, kun on terve:

  • Kuona poistuu kehosta, kun ihon huokoset aukeavat kunnolla
  • Lihakset rentoutuvat ja silloin kivut sekä särky helpottuvat
  • Ihon saa kunnolla syväpuhdistettua
  • Saunassa hengitystiet avautuvat kunnolla

Pienessä kuumeettomassa flunssassa on myös etuja:

  • Verenkierto paranee ja se voi auttaa vastustuskyvyssä
  • Saunan jälkeen voi olla todella hyvä olo
  • Sauna myös ehkäisee sitä, että nenä vuotaa ja jos nenä on tukossa, se avautuu

Kun on kuumetta, tulee jo aikaisemmin tässä tekstissä mainittuja haittoja.

Saunomista kuumeessa ei ole tutkittu riittävästi

Se, onko saunominen kuumeessa järkevää vai ei, on tutkijoille vielä epäselvää. Sitä on tutkittu kovin vähän eikä tutkimusryhmä ole ollut kovin suuri. Lisäksi tutkimusjärjestelyissä on ollut heikkouksia, joten tuloksiakaan ei ole kovin virallisesti julkaistu.

Ongelma oli myös siinä, että tutkimukseen osallistuneet päättelivät itse, oliko heillä flunssaa vai ei. Sitä ei todennettu lääkärin tekemällä diagnoosilla lainkaan. Tästä tutkimuksesta on kulunut nyt jo useampi kymmenen vuotta eikä sille ole tehty jatkotutkimusta.

Ongelma oli myös siinä, että tutkimukseen osallistuneet päättelivät itse, oliko heillä flunssaa vai ei. Sitä ei todennettu lääkärin tekemällä diagnoosilla lainkaan. Tästä tutkimuksesta on kulunut nyt jo useampi kymmenen vuotta eikä sille ole tehty jatkotutkimusta.

Siksi edelleen annetaan ohjeena se, että saunominen kuumeessa ei ole suositeltavaa. Toivottavasti joskus vielä tehdään tarkempi tutkimus siitä, mitä saunomisessa tapahtuu ja mitkä sen suurimmat riskit kuumeisella potilaalla ovat. Joten nyt on aika lähteä ostamaan saunatarvikkeet netistä ja sen jälkeen nauttimaan itse saunasta.