Saunan lauteiden pesu säännöllisesti pidentää saunan käyttöikää

  • 18 Nov, 2021

Saunan lauteet

Saunan lauteiden pesu on hyvä tehdä säännöllisesti, pidentääksesi saunan käyttöikää ja ehkäistäksesi lauteiden lahoamista. Sauna tulisikin pestä muutaman kerran vuodessa, jos saunaa lämmitetään noin kerran viikossa, mutta jos saunomiskertoja tulee enemmän, tulisi myös sauna pestä useammin. Huolehdi lauteiden alapuolelta pesusta, sillä lahoaminen alkaa ensimmäisenä lauteiden alta. Lauteiden öljyäminen on kannattavaa tehdä, sillä tuplaa helposti lauteiden käyttöiän. Sinun tulisi käyttää vain parafiiniöljyä lauteiden öljyämisessä. Öljyn voi levittää pensselillä tai liinalla kuivalle ja puhtaalle lauteelle.

Saunan lauteiden pesu on helppo tehdä

Saunan lauteiden pesu mäntysuovalla on luontoystävällinen pesuvaihtoehto. Mäntysuopa on ekologinen pesuaine, sillä sitä syntyy sellunkeiton sivutuotteena ja se hajoaa nopeasti maaperässä. Vesistöjä mäntysuopa ei rasita niin paljon kuin muut saippuat.

Pesuun soveltuva pesuneste tehdään kymmenen litran ämpäriin lisäämällä lämmintä vettä kymmenen litraa ja lisäämällä joukkoon noin puoli desiä mäntysuopaa. Huuhtele lauteet lämpimällä vedellä ja kastele pehmeä harja pesunesteeseen. Hankaa puun syiden suuntaisesti, unohtamatta lauteiden pesua alapuolelta. Lopuksi huuhtele kylmällä vedellä.

Muista pestä myös saunan muut pinnat

Saunan pesu ei käsitä pelkästään lauteiden pesua, on hyvä huolehtia myös seinien ja katon pesusta, sillä ne kuluvat käytössä myös. Muista imuroida ja pestä saunan lattia ja puhdistaa lattiakaivo. Kiuaskivet on hyvä tarkistaa saunan pesun ohella.

Saunan sisustusta voi täydentää erilaisilla saunatarvikkeilla. Usein tilaamalla saunatarvikkeet netistä saat tehtyä niiden avulla saunastasi persoonallisemman, ja löydätkin kauttamme edullisesti kaiken, mitä tarvitset. Siinä missä kiuas voi vaatia vaihtoa, kuluu saunan ovet ja saunajakkaratkin säännöllisessä käytössä. Nykyään tarjolla on paljon erilaisia vaihtoehtoja, mistä valita. Laudeliinoja ja pyyhkeiden väriä voi vaihtaa vuodenajan mukaisesti tuomaan tunnelmaa.